Как да изберем вериги за сняг

Как да изберем вериги за сняг

С наближаването на зимния сезон е време да помислим и за моментите, когато пътищата ще се покрият със снежни преспи и проходимостта в заснежени условия ще станат трудни. В подобна обстановка, веригите за сняг са незаменим аксесоар, за чиито предимства и начини за избор ще стане дума по-долу.

Кои са най-продаваните вериги за сняг и защо

Видове вериги за сняг

Проходимостта в условията на заснежени пътни участъци и навявания на преспи е важна, в противен случай може да се наложи престои на място от няколко часа, викане на пътна помощ и навличане на множество проблеми. За да си спестите всичко това, препоръчителна е употребата на вериги за сняг. Основният въпрос, който стои в повечето случаи обаче е свързан с най-подходящите и продавани към момента видове.

Основно съществуват метални “твърди” и гъвкави “меки” варианти. На пръв поглед, разлика във възможностите им може да няма, но това съвсем не е така. Гъвкавите могат да бъдат текстилни, силиконови или пластмасови. Те са значително по-леки от “твърдите” си колеги и са сред най-купуваните, тъй като са подходящи за използване в градски условия и при каране по магистрали и на дълги разстояния. Те причиняват значително по-малко износване на гумите и позволяват достигане на скорости до 80-90 км/ч.

“Меките” вериги за сняг обаче имат един малък недостатък — те не са пригодени за кални и блатисти терени, поради което не се препоръчват за употреба в подобни условия.

На кои колела се поставят

Използването на вериги за сняг и на четирите колела не е проблем, но за да се подобри проходимостта на колата, препоръчително е оборудването поне на задвижващите гуми. Така ще се подобри сцеплението с пътната повърхност и проходимостта значително ще се засили. Разбира се, при повечето джипове, където задвижването е 4×4, се препоръчва поставяне на вериги за сняг и на четирите колела.

При избора, освен от двата описани по-горе вида, трябва да направите предпочитание и на подходящите размери, които трябва да съответстват с тези на гумите. Така пасването им при слагане е гарантирано.

Поставянето на веригите за сняг приблизително протича в следната последователност:

  • Разгърнете елемента до гумата, така че да по-лесно да се ориентирате, кой край къде ще се постави;
  • Сложете елемента върху гумата и го наместете равномерно навсякъде, за да се постигне добро покритие;
  • Подкарайте колата няколко сантиметра напред, за да се покрие частта под колелото;
  • Прикрепете здраво чрез специалните придържащи крепежни елементи;
  • Направете визуален оглед за наличието на хлабави места и ако всичко е както трябва, можете да продължите пътуването си.

Днес могат да бъдат закупени чисто нови елементи за подобряване на проходимостта на колите и джиповете от онлайн магазин 4sales.