Как се проверява лагер главина?

Как се проверява лагер главина?

За да функционират правилно, всеки един компонент в автомобила изисква редовна проверка и поддръжка. Лагерът на главината е един от по-важните. Но как да проверим дали работи правилно?

Основни признаци за неизправна лагер главина

При износване или неизправност на лагер главина – започват да се забелязват определени признаци. Превозното средство ще сигнализира чрез редица явления, от които:

  • наличие на шум при движение – ако чуете държащ или ритащ шум от колелата при движение, значи е време за проверка;
  • проблеми със скоростта – това се налага също, ако колата се усеща по-бавна от обикновено или губи мощност, дори и когато газта е натисната;
  • вибрации във волана – започне ли воланът да вибрира, особено при висока скорост или при завиване, вероятно има проблем с тази част;
  • неизправен спирачен диск – ако пък е сериозно износена, има вероятно това да повлияе и върху спирачния диск, като го изкриви.

Разпознаването на основните признаци за неизправна главина на колелото е важно за поддържането на безопасността на превозното средство. Още при първите симптоми е препоръчително да направите незабавна диагностика и ремонт, за да предотвратите по-големи щети и потенциални рискове при шофиране.

Как се прави проверка?

Ако подозирате, че има проблем с тази авточаст, ето няколко стъпки, чрез които може да проверите това:

  1. Визуална проверка

Първо, проверете дали има видими повреди или износване на главината или лагера.

  1. Движение на колелото

Опитайте да го поместите напред-назад при повдигнат автомобил. Ще установите дали лагерът е износен, ако има излишно движение.

  1. Проверка на шум

Завъртете колелото ръчно. Ако чуете някакъв необичаен шум, това може да е знак за проблем с компонента.

  1. Проверка на спирачния диск

Още един начин да разберете дали има някаква неизправност – в случай че дискът изглежда изкривен или ако чуете скърцащ звук при спиране.

Последователното следване на изброените стъпки ще осигури дългогодишна устойчивост на автомобилните компоненти и сигурност на пътя, споделят експертите от онлайн магазин за авточасти topcar.bg.

Влияние върху управлението на автомобила

Износеният лагер влияе върху управлението на автомобила. Той може да изпитва затруднения при ускоряване или да усетите вибрации при висока скорост. Това оказва влияние върху безопасността при шофиране и има вероятност да причини допълнителни проблеми в системата на спирачките или дори повреда на други компоненти.

В случай че забележите някой от горепосочените признаци, е препоръчително да потърсите професионална помощ, за да подсигурите доброто състояние на превозното си средство.