Какви са предимствата и недостатъците при използването на инкубатори за пиленца?

Какви са предимствата и недостатъците при използването на инкубатори за пиленца?

инкубатор за пиленца

Развъждането на домашни пернати животни, като кокошки, става по два начина: по естествен и изкуствен. В случай че сте решили да се откажете от първия в полза на втория, тогава ще имате нужда от специален инкубатор за пиленца. Какво представлява този уред и как функционира? Защо в голяма част от случаите е предпочитан и какви са неговите недостатъци, в случай че искате да го използвате? Споделят от Sellzone.bg.

Какво представлява инкубацията?

Това е периодът от снасянето на яйцата до излюпването на пиленцата. Ембрионът във вътрешността се развива и храни от жълтъка. Той е богат на протеин и е хранителен, а черупката играе защитна роля. Условията за успешно развитие се създават от майката кокошка. Чрез перата си, осигурява подходящата температура и циркулация на въздуха. Средният инкубационен период е 21 дни за пилетата, 28 дни за патиците и 31 дни за гъските.

Развъждащите пернати домашни любимци хора прибягват все по-често към използване на специалните инкубатори. Подобни устройства им позволяват по-бързо развъждане. За сравнение, в едно люпило може да има максимум 15 пиленца, а минималният капацитет на инкубатора е 30 яйца. Това дава възможността за производството на стотици пернати за кратко време.

Защо все повече се използват инкубаторите за пиленца?

Животновъдите все по-често прибягват до употребата на изкуствената инкубация, поради ненадеждността на естествения процес. Майчинските инстинкти на кокошките не са от най-прецизните и често може да се стигне до простудяване на яйцата и дори до забравяне, че съществуват. Това води до необходимостта от постоянно следене и контрол на майката кокошка дали изпълнява задълженията си по мътенето.

Автоматичните инкубатори правят всичко необходимо както трябва, без да ангажират много от времето на животновъдите. Работата им протича гладко и не зависят от външни фактори, а резултатите в голяма част от случаите са най-добрите. Остава все пак въпросът относно предимствата и недостатъците на това оборудване.

Какви са предимствата на автоматичните инкубатори за пиленца?

Поради описаните по-горе недостатъци на естествената инкубация, все повече фермери и птицевъди предпочитат изкуствения начин. Предимствата от употребата му са:

  • възможността за целогодишно отглеждане – инстинктите за размножаване на кокошките са веднъж годишно – обичайно през пролетта. При изкуствената инкубация, сезонът на годината няма значение и има възможност за целогодишно развъждане;
  • излюпване на много пилета едновременно – под кокошката могат да се поставят максимум 15 яйца, докато в инкубатора – от 30 до няколко стотин. Това дава потенциал за голяма ефективност, което е особено важен фактор за големите птицеферми;
  • рискът от смърт на ембриона е малък – контролирането на поведението на реалната птица майка е трудно. Нейните намалени майчински инстинкти могат да доведат до премръзване на ембрионите и тяхната смърт. Това намалява вероятността от пълноценно излюпване и отглеждане по време на инкубационния период. При изкуственото отглеждане този риск е сведен до минимум. Поддръжката на устройството е намалена, което не изисква голяма ангажираност от ваша страна;
  • възможност за контрол на излюпването – околните условия в инкубатора гарантират сигурността и безопасността на ембрионите и не се променят до раждането и на последните пернати. В естествената среда, майката често не чака излюпването от всички яйца и напуска гнездото, за да се грижи за новоизлюпените до момента. Това означава сигурна смърт за останалите неизлюпени. В изкуствена среда, нещата не стоят така и често процесът протича по най-добрия начин и с нужната прецизност;
  • минимално ангажиране и усилия от страна на развъждащия – в реалната среда, птицевъдите са много ангажирани в следенето на майката и нейното контролиране по време на инкубационния период. При използване на специализиран автоматичен инкубатор, тези проблеми са елиминирани, тъй като не се изисква непрекъснатото наблюдение. Веднъж зададени настройките, устройството ги спазва и поддържа нужните параметри;
  • атрактивен съвременен дизайн – настоящите иновативни и технологично оборудвани устройства за отглеждане и излюпване се вписват идеално във всеки дом и помещение за съхранение. Притежават всичко необходимо за правилната функционалност и не изискват покупката на скъпи допълнения и аксесоари за тях.

Съвременните устройства за люпене на пернати са с високо качество и прецизност при работа, което улеснява тяхното използване, осигурява желаната среда за растеж на новоизлюпените и ги предпазва от болести и различни заболявания.

Има ли недостатъци?

За съжаление, всяко хубаво нещо има и своите недостатъци. Когато става дума за инкубатори на пиленца, негативите са няколко, но преодолими. Подобни устройства са напълно зависими от електрическата мрежа и спирането на тока може да се окаже проблем. Добавянето на подходяща система за аварийно захранване може да реши този недостатък.

Високата първоначална цена е друг проблем, който често спира много птицевъди от покупката. Съществуват и по-евтини варианти, които не са толкова автономни, но ще ви ангажират повече в периода на инкубация.

Какви са етапите на излюпване?

Съществуват битови и промишлени устройства за излюпване. Основната разлика помежду им е в размерите. Вторите са много по-големи и позволяват излюпването на голямо количество пилета едновременно. Етапите на люпене са винаги едни и същи: яйцата се поставят в тави, регулира се вътрешната среда, чрез излъчване на подходяща температура, вентилация и влажност, които през отделните етапи се променят. Обръщат се по няколко пъти на ден, освен ако устройството не е автоматизирано – то прави всичко самостоятелно. На последния етап се прави преместване в люпилня, откъдето се появяват и пиленцата.

Какво е важно да се съблюдава преди инкубацията?

Яйцата предварително се преглеждат през овоскоп, за да се потвърди, че всяко от тях е оплодено. Преди полагане в машината се съхраняват при температури от 23-25 ​​°C за около 8-10 часа. Поставянето на кокошите яйца в инкубатора за пиленца трябва да започне вечер, а патешките и гъшите яйца – сутрин.