любов

Какво е любовта според великите мислители

„Любов“ е специална дума и я използвам само, когато наистина я имам предвид. Ако изричаш тази дума твърде често, тя става евтина

– Договорихме се преди петдесет и осем години, за да бъдем заедно в скръб и радост, което означава, че дори когато изглежда, че предстои една скръб, пак можете да намерите малко радост, – обичаше да повтаря тя. – Просто трябва да търсите правилно.

– Жестокостта е противоположна на любовта, – каза Патрик, – не само някаква нечленоразделна версия за нея.

– Изкуството е необяснимо. – Той махна с ръка към гостоприемния домакин. – Можем само да кажем, че това е проява на любовта на художника към човечеството.

– Мислите ли, че е възможно да обичате повече от един човек? По същото време? – Мисля, че почти всичко е възможно, когато става въпрос за любов.

– Според мен ти обичаш да ме караш да изглеждам глупак всеки път, когато се срещнем. Опитваш напразно – вече се чувствам като идиот почти постоянно. И с теб, и без теб. 

… любовта е най-великият дар в живота. Тя придава смисъл на живота. Именно благодарение на нея си струва да се живее.

…в днешно време хората обичат да четат за паранормални явления. Те вече са болни от войни, политика и рушаща се икономика. Те искат да мислят за нещо друго, нещо, което надхвърля границите на земната човешка дейност.

…в науката не е достатъчно да се събират съобщения, които подкрепят това, в което човек иска да вярва. В крайна сметка, кой не би искал да знае, че ние и тези, които обичаме, преживяваме смъртта на тялото и съществуваме навсякъде за вечността?

…най-голямата смелост се изисква не от самата любов, а от нейните коварни вратари: страх от признание пред себе си, плахост от признание пред любим човек и страх от отхвърляне.

…обичайте враговете си, правете добро на онези, които ви мразят, благославяйте тези, които ви проклинат, и се молете за онези, които ви обиждат.

…по дяволите е да искаш да бъдеш някъде на различно място от това, където си. Да си едно място и да искаш да си някъде другаде… Искайки животът да бъде различен от това, което е. Това също се нарича напускане без напускане. Умирайки преди да умреш. Сякаш има част от вас, която толкова се огражда от разбиването от любов, че първо се разбивате.

…сърцето му спря да бие отдавна. Само един човек можеше да го накара отново да победи: неговата единствена истинска любов. Казаха, че целувката му е била фатална за всички освен нея – единствената му слабост.