Какво трябва да знаем при избор на свещи за кола

Какво трябва да знаем при избор на свещи за кола?

За първоначалното стартиране на двигателя на автомобила е необходимо подаването на искра, която да възпламени гориво-въздушната смес в горивната камера. Тази функция е отредена именно на свещите за коли и по-долу от онлайн магазин Maxcar ще ни информират за тяхното предназначение, отделните видове и нюансите при избора.

Какво е предназначението на запалителните свещи за кола и къде се намират?

В автомобила работят множество отделни системи и запалителната е една от тях. Състои се от множество компоненти и свещите за коли са част то тях. В бензиновите агрегати основното им предназначение е да създадат електрическа искра в горивната камера, която да възпламени гориво-въздушната смес. За да е възможно това, консумативът има специфична конструкция и допълнителни елементи, спомагащи за подаването на нужния ток от акумулатора.

Намират се върху цилиндровата глава на двигателя и тяхното количество зависи от броя на цилиндрите. 

Има ли значение видът на използваното гориво?

Основно, изборът на добри свещи за кола става според вида на горивото: бензин или дизел. В конструктивно отношение, последните доста се различават от бензиновите ДВГ. Разликата е в начина, по който се изпълнява запалването. В бензиновия двигател, това става чрез електрическа искра. При дизеловия агрегат, процесът идва от топлината, която се произвежда за затоплянето на въздуха в горивната камера.

Какви се предлагат по магазините?

При избора от специализиран каталог е важно да се определи правилния вид на свещите за коли. Те могат да са двуелектродни и многоелектродни. Първите се състоят от един централен и един страничен електрод. При вторите, освен централния електрод, има два или повече странични, за повишена надеждност на искрата и удължаване живота на консуматива.

Кои са останалите нюанси при избора на подходящите?

Съществуват още някои важни акценти, които не са за пренебрегване:

  • топлинната стойност – способността за отстраняване на топлината;
  • диаметър на резбата – най-често е в рамките на 10, 12, 14, 18 мм. Трендовете в тази посока са към намаляване на диаметъра в съвременните автомобили;
  • дължина на резбата – тя може да е в границите от 19 до 26,5 мм;
  • разстоянието между електродите – при отделните марки може да е различно, но твърде отдалечените електроди не произвеждат надеждна искра. Твърде приближените не успяват да стартират двигателя. Оптималното разстояние е между 0,3 и 1,3 мм.

Подходящите за вашия автомобил стойности ще откриете в инструкцията за употреба и експлоатация на превозното средство.