Бутилки за вода за многократна употреба: Лесен жест за грижа за околната среда

Бутилки за вода за многократна употреба: Лесен жест за грижа за околната среда

Изправени пред контекста на изменението на климата, който започна да се нарича „спешна ситуация“, има много действия, които можем да предприемем, за да се погрижим малко повече за нашата планета. Смяната на навиците е трудна, но разликата се прави в малките жестове. Поради тази причина е важно да се подчертае един от тях: използването на бутилки за многократна употреба.

Бутилки за многократна употреба като алтернативно решение

В момента се предлагат голям брой модели: персонализирани бутилки, сгъваеми, спортни, със сламка, с шнур… и стоманени бутилки за вода, алуминий, стъкло… Затова е практически невъзможно да не намерите този което най-добре отговаря на това, от което се нуждаем. 

Както много от вас вече знаят, конвенционалните са направени от BPA (бисфенол А). Това е химичен компонент, който тялото ни усвоява и който е много труден за премахване, та това води до лоши последствия за здравето ни. Ето защо е важно да изберете тези пластмасови бутилки за многократна употреба, които са „BPA Free“.

Прост жест с големи ползи

С използването на бутилки за многократна употреба можем да постигнем вариация, която ни кара да намалим производството на пластмаси и следователно да намалим всички отпадъци, които се озовават в морето. Няколко са градовете, които започват да прилагат агресивни мерки, за да се опитат да се борят с тези ефекти. С годините ще се прилагат все повече мерки, за да се избегнат някои негативни последици. 

Освен това ще се погрижим за себе си, като се предпазваме от тази химическа част, която е вредна за нас.

Вашият най-добър спътник за хидратация

В много случаи не хидратираме правилно, защото нямаме това напомняне и мислене, че трябва. Въпреки това, ако в ежедневните ни дейности има бутилка за многократна употреба до нас, ще можем да пием по-често, като поддържаме оптимална хидратация.

В много фирми се осигуряват вода, кафе и други консумативи и това е чудесна възможност за бутилки за многократна употреба. 

Разбира се, ангажиментът не свършва само с закупуване на ново шише за вода за многократна употреба и използването им в ежедневието. 

Вероятно сте предпочели пластмасова „BPA Free“, защото е много по-лека от тези от стъкло, стомана или алуминий. Въпреки това, нито една от тях не трябва да избягва съответното рециклиране или правилно третиране, когато полезният им живот приключи.

Също толкова важно е да се намали закупуването на конвенционални такива, така че производството им да бъде намалено до колкото е възможно.

Може да е малко кофти в началото да използвате бутилки за многократна употреба, тъй като промяната на навика е трудна, но има много ползи от тази алтернатива. Както беше обяснено: това допринася за по-малко производство на пластмаса и следователно за по-малко количество отпадъци, които завършват в морето (и които след това консумираме чрез други продукти). Ние предотвратяваме влошаването на здравето си, като не поглъщаме химически компоненти, които са вредни в дългосрочен план, подобряваме навика си за хидратация и като цяло помагаме да се грижим за околната среда.

Всеки прост жест без видими последствия може да доведе до голяма полза и следователно това са онези екологичните действия, които можем да правим всеки ден, за да допринесем с мъничко за това, което е толкова необходимо за нашата планета. И ако всеки от нас го прави всеки ден, малко по малко, резултатите скоро ще са видими.