Какъв е методът на работа на механичните часовници?

Какъв е методът на работа на механичните часовници?

   Механичните часовници предизвикват огромен интерес сред хората в днешно време. “Натоварени” с богата история и дълголетни традиции, този тип аксесоари допринасят за изтънчеността на всяка визия. Неслучайно са обект на сериозно внимание от страна на ценители и колекционери, които отдават заслуженото на всеки модел, който сам по себе си е уникален. Разбира се най-предпочитани са автоматичните часовници, които нямат нужда от ръчно навиване на механизма, те се зареждат само и единствено от движенията на ръката при носенето на часовника.

Ако и вие сте сред върлите почитатели на красивите бижута и механичните часовници ви представляват интерес, то тук е мястото, на което ще разберете всичко нужно за начина, по който работят, а той определено е много интересен. Нещо повече, методът им на работа е определящ и за грижите, които тези устройства изискват, както и за поддръжката, която е от голямо значение за тяхното “дълголетие”.

Какво стои в основата на механичните часовници?

Механичните часовници съществуват от векове и причината за това е липсата на каквато и да е технология в механизма им. Много преди да познаваме дигитални екрани и електронни устройства, хората са разчитали изцяло на познатите им физични закони, за да изобретят машина, която да отмерва времето. И са успели.

Механичните часовници имат главна пружина, която се навива чрез коронката с цел съхранение на енергия. След това пружината се развива, а нейната скорост бива ограничавана от балансиращо колело, което трепти с константа скорост и по този начин дава възможност на пружината да се развива през точно определен период от време. Именно това действие на “развиване на пружината” задейства стрелките чрез набор от зъбни колела и те отмерват секундите, минутите и часовете.

През годините механичните часовници са претърпели редица подобрения, които са отстранили изоставането им, което е било често наблюдавано явление в миналото. Днес разликата с кварцовите часовници е сравнително по-малка. В допълнение към това, благодарение на развитието на часовникарството, механичните часовници имат по-голям резерв на енергия от моделите, които ги предшестват и инвестицията в модел от по-висок клас е напълно оправдана с оглед на времето, през което той ще ви служи.

За механичните часовници смело можем да кажем, че надали скоро ще излязат от мода. Те имат потенциала да придадат завършеност и елегантност на всеки официален аутфит. Но това далеч не е всичко, което тези аксесоари носят в себе си. Механичните часовници са се превърнали в израз на часовникарското изкуство от миналото до наши дни. Избирайки си такъв часовник, неговият притежател демонстрира не само отношение към точността и изтънчения стил, но и към бижутата с традиция, което говори много за характера на човек.