Как да изберем охладител за лаптоп

Как да изберем охладител за лаптоп и какви са предимствата им?

Преносимите компютри се характеризират с голямо търсене, компактност и функционалност, но като недостатък се отличава слабата охладителна система. За да запазите вашето устройство в добро състояние и да му осигурите дългосрочна употреба, е подходящо да му осигурите добро охлаждане.

Екипът на онлайн магазин за компютърна техника Ardes.bg съветва да разгледате предложенията на различните производители, предлагащи избор на охладители за лаптопи.

Защо са ни необходими охладители за лаптопи?

Когато използвате вашия настолен или преносим компютър продължително време, температурата му се покачва. Когато се увеличи потока на топлия въздух, се създава предпоставка за загряване на устройството, което от своя страна е опасно за работата и техническата му изправност. Благодарение на охладителя, процесорът на лаптопа може да поддържа подходяща и равномерна температура, която да не застрашава по никакъв начин качеството на устройството. Действието на охлаждане се дължи на вентилаторите, които притежава. В зависимост от видовете и моделите се определя броят им.

Визуално те наподобяват подложки или масички, в зависимост от характеристиките и размера, върху които поставяте лаптопа и най-често се свързват посредством USB кабел. В зависимост от различните предложения може да откриете най-подходящия за вас.

Какви видове има?

Този компонент се предлага от множество световноизвестни производители в различни модели. Те се разграничават според спецификите и параметрите, които притежават. Основно се определят според:

  • дизайна – може да откриете охладители, които са наклонени и такива, които са изцяло в хоризонтално положение. Първите са подходящи при работа в условия на неравна повърхност и позволяват отлично циркулиране на въздуха;
  • броя на вентилаторите – стандартните модели притежават един или два вентилатора и са подходящи за употреба в рамките на няколко часа, докато подобрените и мощни охладители за лаптопи се характеризират с наличие на няколко вентилатора. Те са особено подходящи при многочасова работа – игри, програмиране;
  • размери – може да откриете различни размери, в зависимост от компактността, която търсите. Има както мини модели, така и големи;
  • материал на изработката – този критерий определя и качеството му до голяма степен. Качествените изработки включват в състава си алуминий и стомана;
  • тип на охлаждане – има както чрез въздух, така и чрез използване на течност;
  • начин на действие – съществуват активни и пасивни. Първите са най-предпочитани, защото ефективно циркулират въздуха и поддържат нормална температура за работата на процесора. Предложенията от втория тип не притежават вентилатори и не се включват в лаптопа, а действието им произтича от материала на изработката.

Къде ще открием качествени охлаждащи подложки за лаптопи?

С разпространяването и търсенето на преносими компютри се увеличава драстично и предлагането им, както и на техните компоненти и периферни устройства. Може да откриете както нови, така и реновирани в онлайн и физическите магазини, където да се възползвате от промоционални цени или да вземете охладител на лизинг.

Екипът от професионалисти на Ardes.bg съветва да се насочите към оторизирани търговци, чието име и опит в областта да гарантират за качеството, което ще получите. 

Друго предимство да изберете доказан търговец, от който да закупите това оборудване, е че може да избирате сред множество предложения и да откроите най-оптималния за вас. За ваше успокоение и заявка за първокласно качество ще получите гаранционен срок за своя охладител, който може да възлиза от 2 години до 10 години.