Кои дрехи подлежат на химическо чистене?

Кои дрехи подлежат на химическо чистене?

Има едно много погрешно схващане, което гласи, че използването на химическо чистене е трудно, отнема време и струва скъпо. Това съвсем не е така. Професионалните фирми дори ще ви спестят доста време, средства и излишни главоболия. Това е така, защото с за някой тъкани тези услуги са много по-подходящи, запазват ги за по-дълго и по този начин не се налага подмяна на дадена дреха на всеки сезон. Освен това, добрите компании ще ви предложат услуга, която включва вземане и доставяне до адрес, фактор който би ви улеснил много в домакинските задължения. 

За кои дрехи е добре да се носят на химическо чистене?

Колкото и да е напреднала технологията в днешно време и колкото и добра пералня да имаме на разположение у дома, има дрехи, които изискват пране с професионални машини и препарати. Това би ги запазило много по-дълго. Нека разгледаме основните сред тях:

 1. Якета – якетата са трудни за пране в домашни условия. Те са обемни, тежки, при това често съдържат материали, които изискват по-професионална обработка. Ако вашето яке има пух и рискувате да го изперете у дома в пералнята, то пуха ще загуби не само формата си, но и функциите си. Това означава, че няма да ви топли толкова добре, колкото миналата зима. Тази дреха определено е една от основните, които трябва да давате на химическо чистене.
 2. Палта – особено ако в състава на любимото ви топла дреха има вълна или кашмир, ще си спестите доста главоболия, ако го дадете на химическо чистене. В домашни условия можеше да повредите плата и той да загуби добрия си външен вид. Освен това петната по тези материи трябва да се обработят изключително внимателно.
 3. Кожени изделия – без значение дали това са дрехи, обувки или друга вещ изискваща дълбоко почистване, щом е кожена, то по добре да се доверите на химическо чистене. 
 4. Велур – велура се използва много често за производство на текстилни продукти, като ще срещнете освен дрехи, така и много обувки направени от този материал. Неговото третиране е най-добре да се извършва от специалисти, защото в противен случай рискувате да го съсипете.
 5. Коприна – коприната е изключително деликатна тъкан и ако я пуснете в пералня, рискувате да се деформира и цвета да изсветлее. Важно правило за дрехите изработени от този материал, е да не се търкат, стискат или гладят. Това доста ограничава методите, които използвате у дома, за това най-добрият вариант в случая е, да се доверите на професионално химическо чистене.
 6. Вълна и мерино – продуктите изработени от вълна и мерино не обичат дългото накисване. В случай че това се случи, последствията могат да бъдат деформиране, намаляване на размера или обратното – разтягане. В много перални няма как да се контролира температурата на водата при изплакване, а именно разликата при температурите по време на изплакване и измиване са сигурен начин да предизвикате свиването на тези платове. Те обичат нежността. Триене, изстискване и дори окачването на простор са твърде агресивни методи за тях.
 7. Плюшени играчки – най-вероятно сте чували, че плюшените играчки са прахоуловители. Това не е лъжа. Изпирането на големите модели у дома е трудно, тъй като те често не се събират в пералнята. Точно за това е най-добре да ги водите на химическо чистене поне веднъж годишно.
 8. Завеси – обикновените почистващи препарати и прахосмукачки не могат да се справят с упоритите замърсявания, които се натрупват по завесите. Освен това не всички модели носят на влага, което означава, че отново може да се получи свиване при пране в пералня. Добре е такива вещи да посещават химическото чистене един път в годината.
 9. Килими – килимите са нещотото у дома, което събира най-много мръсотия, колкото и често да ги почиствате с прахосмукачка. Обикновените препарати не успяват да премахнат мръсотията в дълбочина особено ако модела е с по-дълъг косъм. Освен това остатъците от прах, животински косми и други замърсявания са най-благоприятната среда за вредни микроорганизми, акари и всякакви видове бактерии. Ако искате вашият килим да бъде почистен ефективно, то най-доброто, което можете да направите, е да се обърнете към професионално химическо чистене. Така ще запазите добрият външен вид на тази част от обзавеждането, като освен това естествените влакна придобиват приятна мекота, а цветовете стават по-наситени. Имайте предвид, че вълнените, копринените, както и вискозните материи имат шанс за много по-дълъг живот, ако се водят на химическо чистене поне веднъж годишно.
 10. Костюми – особено скъпите официални костюми в никакъв случай не трябва да се опитвате да ги перете в домашни условия. Така рискувате да ги съсипете, а това определено не си заслужава. Често те са изработени от деликатни материи, а и изискват старателно гладене, за това най-добре оставете грижата за тях на професионалистите.
 11. Официални рокли – официалните рокли и особено моделите с по-специални орнаменти и абсурдно да се перат в домашни условия, защото шанса да ги съсипете е огромен. Давайте ги на професионалисти в почистването, за да ги запазите в най-добрият им вид за възможно най-дълго време.

Не забравяйте, че дрехите, както и останалите ви вещи, излизат от химическото чистене след сушене и и гладене, тоест вие ги взимате в перфектно за употреба състояние, напомнят от Media Clean.

Какви са ползите от почистване на дрехите при професионалисти?

Фирмите за почистване на дрехи знаят коя е правилната обработка, нужна за всяка различна материя. Ако искате нещата ви да изглеждат винаги като нови и да бъдат устойчиви във времето, определено това е най-добрият начин да се грижите за тях. Част от методите, които се използват включват гладене с топъл въздух, почистване с пара и други. Това са изключително щадящи начини за поддържане на облеклата ви в перфектно състояние.

Определено използването на услугите на професионалисти може да ви спести много време, средства а и нерви, защото никой не обича да си съсипва вещите. Освен това добрите фирми предлагат опцията вземане и връщане до адрес, което в забързаното ежедневие е изключително полезна опция. Доверете се на правилната фирма и се радвайте на вещите си дълго време!