Превърнете спалнята в най-комфортното място у дома

Превърнете спалнята в най-комфортното място у дома

Вашата спалня е мястото, което използвате, за да се отдадете на релаксираща почивка. Затова имате нужда тя да ви дарява с уют и да създава предразполагаща обстановка на сетивата ви да се отпуснат. Един от начините да постигнете това е с помощта на интериора и декорацията в стаята. В тази статия ще ви издадем някои хитри трикове и полезни съвети, с помощта на които лесно да превърнете спалнята в най-комфортното място във вашия дом, за да се радвате на спокоен сън. Вижте как:

Внимавайте с ярките цветове

Изборът на цветова схема за стаята е една от първите задачи на интериорните дизайнери. Цветовете са важни не само от гледна точна на естетиката и хармонията в помещението, но също така те имат силата да влияят на нашите усещания и чувства.

Ярките цветове ни енергизират и изпълват с щастие и ентусиазъм, а по-тъмните цветове могат да създадат усещане за тягост и тъга. Пастелните и по-светлите тонове създават усещане за спокойствие, а неутралните – за уют и хармония.

В този ред на мисли, вие искате пространството отредено за почивка и сън да бъде успокояващо и да изпълва сетивата с хармония. Затова експертите съветват преобладаващите цветове да бъдат неутрални или пастелни. Ярките цветове не са подходящи за спалнята, тъй като могат да създадат трудности със заспиването.

Погрижете се за комфорта на леглото 

Подходящото легло за вашата спалня трябва да е не само модерно и красиво, но също така практично и удобно. Уверете се, че сте избрали подходящите размери, така че да имате достатъчно пространство, ако споделяте леглото с партньор. Височината на основата и таблата също са от значение.

Най-важен обаче си остава матракът. Той е основният фактор, който ще определи удобството на спалнята ви. Подходящо подбраният матрак е най-добрият приятел на пълноценния сън. С него ще забравите за неудобството и непрекъснатото въртене в леглото, опитвайки се да откриете подходяща позиция, за да заспите. Така че това е инвестиция, към която трябва да подходите внимателно и да си направите предварително проучване, за да сте сигурни, че изборът, който ще направите е подходящ.

Не подценявайте избора на спално бельо

Когато говорим за удобство и комфорт, няма как да не споменем и избора на спално бельо. Ако се чудите защо той е от значение, нека обърнем внимание на факта, че чаршафите, калъфките и завивките, които използвате са в непрекъснат досег с кожата ви. Затова имате нужда от спално бельо, което да е нежно и деликатно и да не дразни кожата на тялото.

Сред най-важните критерии при покупка на спално бельо несъмнено се нарежда материята. Естествените материи като памук и лек, са деликатни и прохладни, но в зависимост от качеството им, могат да са по-скъпи. Бюджетен и удобен вариант са комплектите от райнфорс, които най-често се предлагат в 4 или 5 части.

Спалното бельо и особено завивките е добре да се променят със смяната на сезоните, за да осигурят оптимална температура на тялото по време на сън и да забравите за прегряването или замръзналите крака. Както може сами да прецените, качественото спално бельо наистина има потенциала да промени удобството и комфорта на вашата спалня.

Създайте атмосфера с осветлението

За да се насладите на спокоен сън, добре е спалнята да бъде затъмнена с плътни завеси и да не пропуска светлина отвън. Също така, осветлението, подобно на цветовете, може да окаже влияние върху начина, по който се чувствате. За да създадете релаксираща и успокояваща атмосфера в спалнята, интериорните дизайнери препоръчват да заложите на топла светлина, която се доближава до естествена дневна светлина. Приглушеното осветление нощем, създава уют, а и настройва мозъка ви, че е време за почивка и сън. За да го осигурите, може да инсталирате специален ключ за регулиране на осветлението или по-простия вариант – да вземете настолни лампи за нощните шкафчета.

Всеки малък детайл оказва влияние върху удобството на вашата спалня и доколко тя предразполага да си починете, за да бъдете заредени с енергия на следващия ден. Затова не бъдете небрежни, а се погрижете да създадете комфортна обстановка, на която да се насладите.