Как да изберете подходящи очила за работа с компютър?

Как да изберете подходящи очила за работа с компютър?

Ежедневната работа пред компютъра и видеоигрите могат да предизвикат напрежение и зрителни проблеми. Най-голямата опасност идва от синия спектър на радиация, която се излъчва от екраните. Поради това може да имате наличие на проблеми със съня, ако вечер стоите дълго пред компютъра. Но не само компютрите са главните източници на синя светлина. Слънцето е основният източник на вредното излъчване. Другите източници на синя светлина, създадени от човешка ръка, са: таблети, лаптопи, смартфони, телевизори, LED осветление и др. Когато офталмолозите говорят за синия спектър, те имат предвид синьо-виолетова светлина. Друг вид от този спектър е синьо-тюркоазената светлина. Най-вредна е светлината с диапазон 400-420 нанометра. Тя може да доведе до сухота в очите и зрителни проблеми. Установено е, че само два часа пред екрана могат да причинят напрежение в очите. Продължителното излагане на синя светлина може да причини:

  • Замъглено зрение;
  • Умора;
  • Главоболие;
  • Зачервени/раздразнени очи;
  • Пренапрежение на очите;
  • Сухи очи.

Затова е много важно да изберете подходящи защитни очила. Освен това те са модерни, стилни и оригинални. При закупуване онлайн трябва да имате предвид следните неща.

С какво са по-различни?

Всъщност някои хора използват очилата за четене и за работа пред компютъра. Основната разлика се свежда до това колко далече е обектът от очите ви. Другата разлика е, че очилата за компютър притежават специално покритие, което помага да се филтрира дразнещата синя светлина, която излъчват компютърните екрани.

Изберете подходяща рамка

очила

Изборът на рамка зависи от това дали имате корекция на диоптър. Можете да избирате рамки от материали като магнезий, алуминий, титан, неръждаема стомана, пластмаса и др. Поради своите уникални свойства, магнезият е използван на пазара за рамки от висок клас. Магнезият е здрав, издръжлив и хипоалергичен материал. Титанът е здрав и лек материал, който обикновено се използва във всичко – от капачки до очила. Тъй като титанът се нарежда на седмо място по изобилие сред индустриалните елементи в земната кора, той е леснодостъпен. Този материал набира скорост в индустрията за очила като лек вариант, който се поддава на уникален дизайн и оцветяване. Плюсовете на материали от титан са: сила като стомана, леки, хипоалергенни и устойчиви на корозия. Плюсовете на неръждаемата стомана са: некорозивен, издръжлив, здрав, лек и хипоалергенен материал. Освен това може лесно да се оформи в ултратънки стъкла и притежава гъвкавост, което допринася за комфорта на потребителя. Пластмасовите материали също носят много възможности за направата на очила. Този материал е една от по-креативните и работещи опции. Плюсове: лесно се вграждат в популярните днешни обвиващи стилове.

С какво да се съобразите при липса или наличие на диоптър?

При липса на корекция на диоптъра почти всички рамки са подходящи. Най-важно е те да бъдат удобни и да изберете подходящ размер. Ако стойностите на диоптъра са по-високи, е добре да изберете цяла, по-стабилна рамка. При избор на подходяща рамка разстоянието между зениците също е важно. Рамката трябва да бъде удобна и да не е с прекалено големи стъкла.

Заложете на подходящите стъкла

Подходящи стъкла са тези, които имат филтър за синя светлина. Необходимо е те да имат антирефлексно покритие, което да отразява вредната синьо-виолетова светлина.

Във всяка една оптика ще намерите дамски и мъжки очила за компютър, като често се предлагат и детски. Образуването на цени за очила зависи от това от какъв материал са направени рамките и от вида на стъклата.