Можем ли да се храним здравословно, без да готвим?

Някои хора намират готвенето за терапевтично. Те редовно разчитат на доставка на хранителни продукти, събират се семейно в кухнята, наслаждават се на целия този процес и след това похапват с огромно удоволствие.

Не сте от тези хора? Няма проблеми. Разбираемо, последното нещо, което ви се иска да правите, когато се приберете у дома след дълъг ден, е да опитате да разберете какви подправки да комбинирате с какъв протеин, колко време да го готвите и т.н. Дори тези хора, които обичат да готвят, се изморяват. Ако се чудите как да се храните здравословно, без да готвите, то значи сте на правилното място. Ето ги отговорите.

Доза смути, за да намалите теглото си

Първата защита срещу готвенето и в полза на здравословното хранене е лесна. Смутита! Те са толкова полезни, защото имат голяма доза от препоръчаните за вас ежедневни порции плодове и зеленчуци. Те са пълни с антиоксидантни и противовъзпалителни хранителни вещества като фибри, витамини и минерали, така че успешно поддържат цялото ви тяло и мозък във форма.

Отнема 5 минути, за да си приготвите такова. За да бъде по-засищащо, можете да го обогатите с протеинов прах, йогурт или ядково масло.

Идеи за сандвичи

Не всеки сандвич ще ви помогне да изгорите калории, така че бъдете внимателни с този вид. Използвайте хляб с високо съдържание на фибри. Уверете се, че сте приоритизирали протеините отново с месо или твърдо сварено яйце, здравословни мазнини с авокадо и здравословни въглехидрати като хумус или боб.

Не забравяйте да похапвате сандвичите винаги с голямо количество зеленчуци и плодове за десерт.

Останете сити през целия ден

Останете сити през целия ден, за да поддържате метаболизма в топ форма. Помнете, че когато си позволите да огладнеете, кръвната ви захар се понижава твърде много и като резултат вие ставате ненаситни. Твърде лесно е да ядете нездравословна храна, когато сте толкова гладни и дори да си вземете здравословно ястие, вероятно ще прекалите с него. А, както знаем, не бива да се прекалява с нищо в този свят.

Ако започнете да усещате как коремът ви къркори следобед, изберете здравословни храни с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на захар като ядки, авокадо, кисело мляко и други. Опитайте някои здравословни лесни закуски без готвене, без печене, като пудинг от семена от чиа.

Използвайте микровълновата

Не се страхувайте да използвате микровълновата печка. Ако имате здравословни остатъци, които трябва да се затоплят, дерзайте! Вече има и наистина лесни начини за приготвяне на зеленчуци в микровълновата, като здравословна киноа или зелен фасул в специална за целта торбичка.

Помнете, че готвенето с приятели е по-забавно

Организирайте парти с готвене с приятели! Гарантираме ви, че едно такова занимание през събота или неделя много ще ви отпусне и ще ви помогне да видите готвенето от светлата му страна.

Когато ядете навън, не се страхувайте да модифицирате

Поискайте зеленчуци на пара, вместо пържена гарнитура. Поискайте дресинга отстрани на чинията, за да можете да решите колко напоена да бъде салатата ви.

Тези малки модификации могат да направят голяма разлика в броя на калориите, които изяждате по време на храненето си, и на това колко тежки се чувствате, когато излизате от ресторанта.

Не яжте всичко наведнъж

Повечето ястия в ресторантите са много по-големи, отколкото някога бихте си сервирали у дома. Яжте бавно, наслаждавайте се на храната и на компанията и обръщайте внимание кога коремът ви дава сигнал, че е пълен.

Когато се почувствате доволни, но не и преяли, помолете за кутия, за да вземете останалото вкъщи. Можете да го изядете на обяд на следващия ден и така ще разделите калориите за двете хранения наполовина. Умно, нали?